Ödenecek katkı payları, çalışanların prime esas kazançlarının %3’ü oranında olup, her ay çalışanın maaşından otomatik olarak kesilecektir. Prime esas kazancın %3’ü üzerinden hesapladığımızda katkı payının 2017 yılı için yaklaşık 53 TL ile 399 TL arasında değişeceğini söyleyebiliriz. Ayrıca, çalışan talep ederse daha fazla katkı payı yatırılabilecektir.
Çalışan, daha yüksek tutarda katkı payı ödemesi yapmak istediğini işvereninden talep edebilir.
Katkı payı ödemeye ara verme talep edilebilir. Bu talep, talep tarihinden itibaren en çok 3 aylık süre için yapılabilir. Bu sürenin bitiminden önce veya bitimini takiben tekrar ara verme talebinde bulunulması mümkündür. Ara verme talebi en geç ücret ödeme gününden üç iş günü öncesine kadar iletilmelidir. Bu tarihten sonra iletilen talepler, ancak bir sonraki aya ilişkin ücret ödemesinden itibaren dikkate alınabilir.
Çalışılacak emeklilik şirketini işverenler belirleyecektir.
Katkı payları cayma süresince çalışan veya işverence tercih edilen başlangıç fonunda yatırıma yönlendirilecektir. Emeklilik şirketleri, cayma süresince ödenen katkı paylarının değer kaybetmemesini sağlayacak şekilde fon yönetiminden sorumlu olacaktır. Çalışanlar cayma süresi sonunda başlangıç fonundan veya standart fondan ayrılma talebinde bulunabilecektir.
Mevcut bir bireysel emeklilik sözleşmesi olsa da 45 yaş altındaki kamu ve özel sektör çalışanları yeni sisteme dahil edilecekler.
İşe yeni alınan çalışanın, bir önceki iş yerinde Otomatik Katılım Sistemi kapsamında yapılan bir bireysel emeklilik sözleşmesi varsa;
Yeni iş yeri Otomatik Katılım Sistemi'ne geçtiyse,
Çalışanın sözleşme süresi, birikimi ve getirisi yeni iş yerindeki bireysel emeklilik sözleşmesine aktarılır.
Yeni iş yeri Otomatik Katılım Sistemi'ne geçmediyse,
Çalışanlar, eğer talep ederlerse önceki iş yerinde düzenlenmiş sözleşme kapsamında, katkı payı ödemesi yapmaya devam edebilirler.
İşverenler, çalışanları için herhangi bir katkı payı ödemesi yapmayacaklar.
İşveren, çalışanını Otomatik Katılım Sistemi kapsamında bireysel emekliliğe dahil etmek ve katkı payı tutarını, maaşın çalışanın hesabına geçtiği günü takip eden ilk iş günü bireysel emeklilik şirketine aktarmak ile yükümlü olacak. Buna uymaması durumunda yaşanabilecek parasal kayıptan işveren sorumlu olacak.
İşverenler birden fazla emeklilik şirketi ile çalışmayı tercih edebilir.
Kanunda çalışanların katkı payları işçi alacağı niteliğinde imtiyazlı bir alacak olduğundan, haciz ve iflas durumlarında çalışanlar açısından herhangi bir risk bulunmuyor.
Çalışan sayısı;
- 1.000 kişi ve üzerinde olan işverenler 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren,
- 250-999 arasında olan işverenler 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren,
- 100-249 arasında olan işverenler 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren,
- 50-99 arasında olan işverenler 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren,
- 10-49 arasında olan işverenler 1 Temmuz 2018 tarihinden itibaren,
- 5-9 arasında olan işverenler 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren çalışanlarını otomatik katılım sistemine dahil edecektir.
- 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun eki (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerinde yer alan kamu idareleri (Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı dışında) 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren,
- Diğer kamu idareleri 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren çalışanlarını otomatik katılım sistemine dahil edecektir.